128
Varje vecka konsumerar jag en massa nyheter, journalistik och populärkultur i olika former.
De här är mina funderingar och bästa rekommendationer:
1. Jag har säkert nämnt övervakningskapitalism någon gång i det här nyhetsbrevet. The New Yorkers Jia Tolentino har skrivit en mycket läsvärd artikel om övervakning och graviditet. Visar sig att blivande föräldrar är en särskilt eftertraktad målgrupp bland diverse företag som säljer saker och därför är den här gruppens användardata betydligt mer värdefullt än andra konsumenters. Samtidigt verkar det som att många företag tjänar pengar på nyblivna föräldrars rädslor. Rekommenderar varmt att läsa den här – oberoende om det här med att skaffa barn är aktuellt eller inte.
2. Andrew Huberman är en superstjärna inom poddvärlden. Många uppskattar hans evidensbaserade avsnitt om hälsa och självoptimering. Synd bara att han ibland hänvisar till fakta och studier vars pålitlighet är minst sagt ifrågasatt. (Ja-a, det är ju nästan som att det inte lönar sig att förlita sig på alla hälso- och kostråd som en oftalmolog delar med sig av i en podd ...) Många har säkert läst den där långa texten i New York Magazine där det avslöjades att Huberman är en ganska stor skitstövel i sitt privatliv. A.W. Ohlheiser har i sin tur skrivit en text på Vox som fokuserar på den vetenskapliga biten.
3. Finns det någon specifik grupp som är mer benägen att tro på konspirationsteorier? Ja, eventuellt. Enligt en studie som doktoranden Saverio Roscigno vid University of California Irvine gjort finns det en överrepresentation av högutbildade vita män i gruppen som tror på de mest tabubelagda konspirationsteorierna (tänk Sandy Hook osv.). Roscigno är sociolog, vilket gör den här forskningen särskilt intressant eftersom majoriteten av tidigare studier om konspirationsteorier har gjorts av psykologer. Paul Rosenberg har skrivit om studien på Salon.
4. I fredags såg jag filmen Civil War. Eftersom jag inte kan bestämma mig om filmen är ett imponerande försök att säga något insiktsfullt om polarisering eller ett pinsamt intetsägande men våldsamt icke-ställningstagande så vill jag i stället rekommendera Adrian Hortons kulturkommentar i The Guardian om varför det är så svårt att skildra journalister och journalistik på ett sanningsenligt och trovärdigt sätt.
5. W. David Marx text i The Atlantic gjorde mig samtidigt både glad och lite vemodig. Nu när all information i världen är lättillgänglig finns det inte längre ett lika stort värde i att vara insatt i ett ämne som förut. Det har helt enkelt blivit svårare att vara tastemaker. Och eftersom det har blivit så svårt att hitta nya och unika saker att inspireras av så har stora delar av den västerländska kulturen blivit platt och tråkig.
6. Och om traditionella människokuratorer uppskattas mindre än förut så verkar folk verkligen avsky rekommendationsalgoritmer. Därför skriver Elana Klein på Wired att det pågår ett kulturkrig online mellan människor och algoritmer.
7. Den här var så intressant. I kväll ordnas Met Galan i New York City och det ryktas att Tiktoks vd Shou Zi Chew finns med bland deltagarna. Egentligen är det här inte så överraskande eftersom Tiktok påverkat modevärlden så dramatiskt. Rachel Tashjian har skrivit om den här förändringen i Washington Post.
“TikTok’s effect on fashion has been far more disruptive, upending the system Miranda Priestly championed. Changes in fashion — whether they be hemlines, colors or the way we think about and shop for clothes — no longer begin with designers, marketing executives or even influencers. Now, it is the Andy Sachses of the world who shape our opinions about style and clothes. (That lumpy blue sweater? Maybe she’s just having a rat-girl winter!)”
8. Göteborgs-Postens kulturchef Johan Hilton har skrivit veckans opinionstext där han undrar om vi förlorat förmågan att förhålla oss till fiktion.
9. Veckans fotorep består av ett antal bilder tagna av Peter Hujar. Det är John Waters som valt ut exemplaren. Så fina! Hittas i FT.
10. Sedan år 2000 har mängden sexscener på den stora vita duken minskat dramatiskt. Intressant text i The Economist. Och om du är intresserad av film och statistik kan jag varmt rekommendera att prenumerera Stephen Follows (nämns i artikeln) nyhetsbrev. Själv har jag läst den i många, många år.
Avslutningsvis några snabba:
Orangutang använde ”medicin” för att vårda ett sår.
***
En bättre version av Siri är på väg.
***
Bullshitmätare för chattbotar.
***
World Food Atlas
***
Hur skulle Tysklands energiproduktion se ut om Fukushimakatastrofen aldrig hade hänt?
Medan jag skrev ihop det här brevet lyssnade jag bland annat på de här låtarna.
Tusen tack för att du läser mitt nyhetsbrev. Om du gillar brevet får du gärna bli prenumerant och berätta om nyhetsbrevet för dina vänner.